Imponujące liczby banku

- Styczeń do dobry czas na podsumowanie działań Banku Żywności. Obliczyłem, że to już 23 konferencja prasowa dotycząca tego tematu – powiedział dziś na spotkaniu z dziennikarzami Ireneusz Niewiarowski, prezes banku w Koninie.

Prezes przypomniał, że bank powstał dzięki Krajowemu Stowarzyszeniu Sołtysów, Wielkopolskiemu Stowarzyszeniu Sołtysów i Towarzystwu Samorządowemu w 1996 roku. Później doszło do powołania Polskiej Federacji Banków Żywności, która dziś zrzesza 32 placówki w całym kraju.

- Inicjatywa świetnie się rozwija. Mamy zapiany każdy kilogram. Cyfry są imponujące. Ubiegły rok to 1 418 357 kg rozdanej żywności wartej 7 506 209 zł. W sumie w ciągu 23 lat działania bank rozdał 26 587 128 kg żywności wartej 79 580 151 zł. Oprócz tego rozdał 175 tysięcy paczek, zorganizował 151 wycieczek. Pomagamy 15 600 podopiecznym. Gro żywności pochodzi z unijnej Pomocy Żywnościowej, a reszta od darczyńców. Nowość to warsztaty kulinarne dla ok. 10 procent podopiecznych. Oprócz tego rozdaliśmy w 2018 roku 7000 paczek w ramach akcji Pogotowie św. Mikołaja i zorganizowaliśmy dwa wyjazdy dla dzieci w ramach akcji Dzielimy się tym co mamy – wymienił prezes.

Joanna Piekarczyk, dyrektor poinformowała o działaniach edukacyjnych banku.

- Zorganizowaliśmy 166 warsztatów kulinarnych dla prawie 3 tysięcy podopiecznych. Zwracamy szczególną uwagę na niemarnowanie żywności, odpowiedni dobór produktów czy dietę dla osób starszych. Jeśli chodzi o paczki rozdawane w ramach Pogotowia św. Mikołaja też nastąpiła zmiana, bo od dwóch lat w Koninie głównie trafiają one do osób starszych, mieszkających samotnie – powiedziała J. Piekarczyk.

Dyrektor podziękowała również firmom, instytucjom, które pomagają bankowi.

- Dziękuję wszystkim sponsorom, szczególnie firmie Transdruk i Hortimex, a także producentom żywności i sklepom. Co ważne, nie moglibyśmy tego wszystkiego robić gdyby nie nasi wolontariusze , w sumie 2 tysiące osób – podkreśliła Joanna Piekarczyk.



Bądźmy w kontakcie

Warto zobaczyć