Rok 2016 należy zaliczyć do tych bardziej udanych w historii Banku Żywności w Koninie. Organizacja obchodziła 20-lecie działalności. Bank zakupił nowy samochód służący warsztatom żywieniowym, (zorganizował ich 110 z udziałem 1350 beneficjentów), świadczył pomoc dla 14 tys. podopiecznych i wsparł 150 organizacji pozarządowych. Rozprowadził ok. 2,5 mln kg żywności o wartości 6,4 mln zł, przeprowadził udane zbiórki i akcje: Pogotowie Świętego Mikołaja (5657 paczek), Powszechną Zbiórkę Żywności oraz Podziel się Posiłkiem (w sumie zebraliśmy ponad 17 tys. kg żywności).
W minionym roku bank zorganizował 4 wycieczki w ramach akcji „Dzielmy się tym co mamy”. W tych pracach pomagało bankowi ok. 2 tys. wolontariuszy. Na konferencji prasowej poinformowaliśmy również o zmianie kryterium dochodowego dla ubiegających się o pomoc: 1268 zł dla osoby samotnej i 1028 zł dla osoby w rodzinie.
Podziękowania darczyńcom, wolontariuszom, gminom i organizacjom współpracującym podczas konferencji podsumowującej poprzedni roku złożyli: prezes Banku Żywności w Koninie Ireneusz Niewiarowski oraz dyrektor Joanna Piekarczyk.Na zdjęciu produkty zebrane przez wolontariuszy w Powszechnej Zbiórce Żywności.